Pri nas velja, da se ptički ženijo na Gregorjevo (12. marca). Ko je veljal še stari julijanski koledar, je namreč Gregor, sicer znan kot prinašalec luči, godoval prav na prvi spomladanski dan, ko je navadno res že toplo.

Po starih šegah so ponekod v Sloveniji na dan sv. Gregorja »vrgli luč v vodo«. Namen tega običaja je bil, da voda simbolično s seboj odnese vse slabo, vključno s skrbmi in zimo. Običaj izhaja iz časa, ko ljudje še niso poznali elektrike. Sveti Gregor, ki je zavetnik rudarjev, zidarjev, učenjakov, študentov, glasbenikov in pevcev, je znan kot prinašalec luči, zato ob njegovem prihodu nekateri obrtniki pri svojem delu niso več potrebovali svetilke

S simboličnim spuščanjem ladjic in metanjem gorečih predmetov v manjši potok so tako obrtniki kot tudi ostali ljudje pozdravili prihod pomladi in sonca. Običaj ponekod, po nekateri krajih Slovenije, obujajo še danes.

Mi smo se na oddelku ta dan pogovarjali o vsem tem, nekaj prebrali, pogledali slikice na internetu in v knjigah ter  potem izdelovali ptičke. Nastali so lepi izdelki, ki so jih otroci nesli s seboj domov z bolnišnice.