Prišel je tisti čas v letu, ko začnemo načrtovati, kaj bomo posadili v naš vrt. Lahko sejemo v bolnišnici? Poskusimo. V okviru akcije Sejemo avtohtona semena smo se odločili, da bomo sejali le slovenska semena.

Kaj so avtohtona semena? To so domača semena oziroma domače sorte, ki so nastale iz avtohtonega, izvirnega semena in niso bile načrtno žlahtnjene. Pridelujejo, vzdržujejo in razmnožujejo se v Sloveniji. Tako kot so to delali naši predniki, ki so skrbno shranjevali semena, da je bila letina dobra in obilna.

Najprej smo se pogovarjali o opravilih na vrtu, nato pa pripravili posode z zemljo. Vsak učenec si je izbral svojo posodo in svoja semena. Na vrtičku so označili, kaj so posejali in posadili, in vse zalili. Sejali smo: solato Ledo, ljubljansko zelje, krešo, kranjsko podolgovato repo, rdečo ptujsko čebulo, rumeno ljubljansko korenje, sadili pa buče, fižol maslenec rani ter ptujsko in belokranjsko čebulo. Ob odhodu so učenci odnesli posevke domov, da jih bodo presadili v domače vrtove.

Načrtovanje sejanja. Priprava posod.
  Posevke smo označili.   Naši posevki po dveh tednih.
Malo kreše smo tudi pojedli.