Na oddelku enkrat tedensko potekajo izrazno–gibalne delavnice. Udeležujejo se jih predvsem učenke in učenci s predmetne stopnje in srednješolci, občasno pa se jim pridružijo tudi mlajši.

 

Namen delavnic je s simboličnim gibom izraziti čustveno stanje, cilji pa so psihofizična sprostitev, razvijanje socialnih in sporazumevalnih veščin ter spodbujanje pozitivne samopodobe in ustvarjalnosti.

 

Dejavnosti spodbujajo učenke in učence k doživljanju sebe in okolice skozi čutenje, brez spoznavnih razvrščanj in sodb, da bi doživeli stanje vitalnosti in radosti ter občutek sprejemanja sebe in okolice.

 

Kako pa učenke in učenci sprejemajo izrazno-gibalne delavnice?

Nekateri komaj čakajo, da bo končno sreda in z njo glasba, gibanje, druženje, sprostitev … Spet drugi si ne želijo iz »varnega« vsakdana. Občutijo tesnobo pri stikih z drugimi, težko se jim je razkrivati v pristni telesni govorici. A ravno soočanju s temi čustvenimi stanji so izrazno-gibalne delavnice namenjene. Šteje pogum in na koncu večina doživi zadovoljstvo in veselje. To odražajo sproščeni obrazi in nasmehi,  razposajenost in prijateljsko vzdušje, ki ga je čutiti, ko učenke in učenci odhajajo z delavnice. Naslednji teden se za nekatere pričnejo »nove bitke«, nova soočanja s starimi stiskami … A vsak korak, vsaka pozitivna izkušnja sta pomembna in tlakujeta pot do zdravja.