“Besede v pesmih in zgodbah so hrana. Niso hrana za telo, nihče si z njimi ne bo napolnil želodca. So hrana za duha in dušo.”

To je kratek odlomek iz letošnje poslanice ob 2. aprilu 2020, mednarodnem dnevu knjig za otroke, ki jo je pripravila Slovenska sekcija IBBY. Poslanico z naslovom Lakota po besedah je napisal Peter Svetina.

 

Vzgojiteljica Janja Hana Jamnikar je izdelala unikatno didaktično igro z naslovom Pravljična dežela. Otroci in mladostniki s pomočjo ugank in kratkih povzetkov prepoznavali znane otroške pravljice.

 

V mesecu aprilu sta kar dva dneva posvečena knjigam. Od leta 1967 dalje vsako leto 2. aprila, na rojstni dan Hansa C. Andersena, praznujemo mednarodni dan knjig za otroke, s katerim spodbujamo ljubezen do branja in mladinskih knjig.

23. aprila pa praznujemo svetovni dan knjige. Tega dne, leta 1616, sta umrla znamenita književnika: Miguel de Cervantes in William Shakespeare. V počastitev vseh književnikov sveta je UNESCO leta 1995 razglasil 23. april za svetovni dan knjige in avtorskih pravic.

 

Nekoč je na nekem gradu živela kraljica. Dobila je hčerko, ki je bila bela kot sneg, lica pa je imela rdeča kot kri. Imenovali so jo …

 

Živela je deklica, ki je dobila za rojstni dan kapico. Nekega dne ji je mamica rekla: “Tu imaš košarico, polno dobrot. Odnesi jo babici v gozd.” Na poti je srečala volka. Kakšen je naslov pravljice?

 

Mama koza je imela veliko otrok. Nekega dne je odšla v trgovino. Prišel je volk in pojedel skoraj vse kozličke. Najmlajši se je dobro skril in volk ga ni našel. Naslov pravljice je?

 

Nekoč so živeli trije prašički. Vsi so šli v uk. Prvi se je učil piskati na piščalko, drugi igrati na gosli in tretji zidati. Vsi so se izučili in odšli v širni svet, da bi si zgradili vsak svojo hišico. Naslov pravljice je?

 

Tudi medvedki imamo radi knjige. V času, ki ga preživimo v bolnišnici, z veseljem prisluhnemo zgodbam, ki nam jih berejo vzgojiteljica, učiteljici ali starši. Kadar zmoremo, beremo tudi sami. Potopimo se v svet besed in domišljije in pozabimo na bolezen. Tisti najbolj vestni bralci pa usvojimo Bralnega škratka in Robinzonovo bralno značko.

 

Ana Dobovičnik
april 2021