Zdravljica 7. kitica, slovenska himna

Dr. France Prešeren možganska nevihta asociacij

Naše prve asociacije ob misli na našega največjega pesnika dr. Franceta Prešerna so bile:
pesnik, praznik, Povodni mož, Julija, Zdravljica, dr. Fig, Vrba.

Ugani, kdo sem

Lepa Vida

Dr. France Prešeren je globoko usidran v slovensko kulturo. S šolarji smo raziskali, kje vse najdemo njegovo ime in upodobitev njegove podobe.

‒ Trgi, nabrežje, ulice in ceste: po Francetu Prešernu je v Sloveniji poimenovanih  petinštirideset ulic, šestnajst cest, pet trgov in eno nabrežje. Prešernova planinska koča se nahaja na 2174 metrih nadmorske višine na Stolu v Karavankah.

‒ Vrtci, osnovne in srednje šole: po Francetu Prešernu nosijo ime štiri osnovne šole, ena gimnazija in en licej.

‒ V Kranju se nahajajo: Prešernovo gledališče, Prešernov spominski muzej, Prešernov gaj in Prešernova kavarna.

‒ V Sloveniji najdemo pet Prešernovih spomenikov, ki se nahajajo v Ljubljani, Kranju, na Bledu in v Vrbi na Gorenjskem, pesnikovi rojstni vasi.

‒ Prešernov semenj je ena najbolj prepoznavnih slovenskih prireditev ob kulturnem prazniku, 8. februarja. V tem času se Kranj odene v podobo 19. stoletja in obudi spomin na našega največjega pesnika.

‒ Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada so najvišja priznanja Republike Slovenije za dosežke na področju umetnosti. Prešernovo nagrado podeljujemo ustvarjalcem, ki so z vrhunskimi umetniškimi dosežki s svojim življenjskim opusom trajno obogatili slovensko kulturno zakladnico. Nagrado Prešernovega sklada prejmejo ustvarjalci za vrhunske umetniške dosežke, ki so bili javnosti predstavljeni v zadnjih treh letih in pomenijo obogatitev slovenske kulturne zakladnice.

‒ Prešernov obrazni profil je upodobljen na slovenskem kovancu za dva evra, pred tem pa je bil njegov portret upodobljen na bankovcu za tisoč tolarjev.

‒ Prešernove kroglice so čokoladne praline z lešnikom in nugatom, ki jih izdelujejo v  Čokoladnici Cukrček.

Ana Dobovičnik
februar 2020