V februarju smo se ozirali v pomlad. Posvetili smo se čebelicam. Pa ne tistim, ki letajo od cveta na cvet, ampak knjižni zbirki, ki si je nadela to ime in tudi podobo čebelice.

Knjižna zbirka Čebelice  je zbirka drobnih knjižic – slikanic, ki izhajajo še danes pri založbi Mladinska knjiga v Ljubljani. Izhajati pa je začela že leta 1953. Ob petdesetletnici izhajanja je izšla tudi Zlata čebelica s 50 izbranimi Čebelicami, ki so izšle v tem času, kmalu pa še Zlata čebelica 2 s še 50 izvrstnimi Čebelicami.

Prva urednica zbirke je bila pisateljica Kristina Brenkova, ki za zbirko tudi izbrala ime.

Za Čebelice se je odločila, ker je v času od leta 1830 do leta 1848 na Slovenskem izhajal pomemben pesniški zbornik Kranjska čbelica, v katerem je objavljal tudi Prešeren.

Tako kot je Kranjska čbelica takrat prinašala odlična besedila slovenskih literarnih ustvarjalcev za odrasle, tako naj bi Čebelice skrbele za odlična književna besedila za otroke.

Prebrali in ogledali smo si kar nekaj slikanic. Zelo so si različne, vse pa nas vabijo v domišljijske svetove črk, barv, oblik … Poiščite jih v knjižnici tudi vi!

 

 

Pa še risba čebelic z malo začetnico, ki jih je narisala Verona iz 9. razreda.

Pisateljica Ela Peroci pa je o čebelicah in Čebelicah zapisala tako:

To so čebelice in Čebelice.
Prve čebelice, tiste z majhno začetnico zapisane, nabirajo med. Spomladi, ko sonce ogreje travnik in se odprejo prvi cvetovi, pridejo iz svojih panjev. Spuščajo se s cveta na cvet, potapljajo se v sladke cvetne vonjave in srkajo iz cvetov sladke sokove.
Ali je to pravljica?
Ne. To je samo misel na čebelice in na sladki med, ki so ga nabrale in se nam pocedi po bradi, ko ga ližemo in jemo s kruhom.
Druge Čebelice, tiste, ki so zapisane z veliko začetnico, vam pripovedujejo pravljice, kajti to so majhne knjige. Vsi jih poznate.
Čebelic je veliko in pravljic je veliko.

(http://www.emka.si/zlata-cebelica-jubilejna-izdaja/PR/31983)