Le kdo ne pozna Pike Nogavičke, navihane, močne in pegaste junakinje? In kdo ne pozna Astrid Lindgren?
Astrid Anna Emilia Lindgren je švedska mladinska pisateljica, ki se je rodila 14. novembra 1907 in umrla 28. januarja 2002.


Njene knjige so prevedli v več kot petdeset jezikov, najbolj poznana pa je razposajena Pika Nogavička. Pisateljica je poleg Pike Nogavičke napisala tudi druge romane, kot so Bratje Levjesrčni, Ronja, razbojniška hči, Erazem in potepuh ter Kljukec s strehe in Bratec. Po njenih romanih so posneli številne filme, risanke in nadaljevanke. Leta 1958 je Astrid Lindgren prejela Andersenovo nagrado za mladinsko književnost. Pri nas v Velenju pa so ji posvetili vsakoletni Pikin festival.

Tretješolka Anja je Piko Nogavičko že zelo dobro poznala, v času šolanja na daljavo pa je spoznala še Kljukca s strehe in Bratca. Napisala je tudi svojo zgodbico o tem, kako sta se Kljukec in Bratec igrala strahove. Vabim vas k branju.

KLJUKEC IN BRATEC SE IGRATA STRAHOVE

Kljukec in Bratec sta se po kosilu igrala strahove. Vzela sta rjuho in svetilko. Čisto potiho sta šla v dnevno sobo in ugasnila luči. Za kavčem sta čakala, da bi kdo vstopil. Prišla je Barbara. Kljukec in Bratec sta jo prestrašila. Barbara je zakričala in padla na rit. Bila je zelo jezna. Kljukec in Bratec pa sta zbežala iz sobe.

Anja, 3. razred

Seveda je Anja svojo zgodbico tudi ilustrirala.

Mojca Topić
januar 2021