Prišel je mesec junij in z njim težko pričakovane poletne počitnice. Sonce nas že ogreje in v trenutkih, ko nam je prevroče, si zaželimo prijetne in slastne ohladitve. Le na kaj pomislite, ko se vam v poletnih dneh posladka zaželi?
Seveda, to je sladoled!
Tudi mi smo si ga zaželeli. Poiskali smo recept, pripravili pripomočke in sestavine ter se lotili dela.
Za eno vaniljevo osnovo smo potrebovali:
• 3 rumenjake,
• 2 zavitka vaniljevega sladkorja,
• 2 žlici navadnega sladkorja,
• 250 ml sladke smetane.

Sestavine

Zaželeli smo si še drugih okusov, zato smo pripravili še jagode, čokolado in maslo.
Vas zanima, kaj je nastalo?
Le oglejte in preberite si naš recept, obljubimo, da vam ne bo žal.
Rumenjake smo ločili od beljakov. Vanje smo dodali dva zavitka vaniljevega sladkorja ter žlico navadnega sladkorja in vse skupaj stepli z električnim mešalnikom. V drugi plastični posodi smo stepli sladko smetano, ki smo ji prav tako dodali žlico navadnega sladkorja. Dobljeni zmesi smo počasi zmešali skupaj in tako dobili vaniljevo osnovo – vaniljev sladoled.

Priprava vaniljevega sladoleda

Vzeli smo jagode, jih oprali, narezali in z vilicami zmečkali. Zmečkane jagode smo počasi primešali v vaniljevo osnovo in dobili jagodni sladoled.

Jagodni sladoled

Nekaj koščkov čokolade smo naribali. Naribano čokolado smo primešali v vaniljevo osnovo in dobili stracciatella sladoled. V manjši posodi smo na štedilniku stopili maslo. Na stopljeno maslo smo položili koščke čokolade in jo počasi stopili. Stopljeno čokolado smo primešali v vaniljevo osnovo in dobili čokoladni sladoled.

Stracciatella sladoled in čokoladni sladoled

Sline so se nam močno cedile, a nismo imeli druge izbire, kot da smo sladoled položili v zamrzovalnik in počakali, da se strdi.
Naslednji dan smo ga po kosilu poskusili in ponudili vsem.
Mmm, kako je bil slasten. Nad njim smo bili navdušeni vsi, zato smo se odločili, da pripravimo še plakat z receptom in opisanim postopkom, da se bodo čez poletje z domačim sladoledom hladili in sladkali vsi.

Plakat

Se tudi vam cedijo sline?
Nič ne čakajte, lotite se dela.
Verjemite nam, poletni dnevi bodo še slajši in hladnejši z okusnim domačim sladoledom.
Pa srečno, zdravo in veselo naprej.

 

Nežka Dakskobler Markoč
junij 2020