Včasih nas različne skrbi ali pa pretirano dogajanje popeljejo k razmišljanju, da bi se dvignili visoko v zrak in poleteli nekam daleč stran, daleč na drug konec sveta ali celo visoko med zvezde. Na naši decembrski umetnini meseca človeška figura lebdi prav tam, med zvezdami. Slika z naslovom Ikar predstavlja lik iz grške mitološke zgodbe. Ikar je upodobljen na nočnem nebu, obsijan z zvezdami, iz njegovih prsi pa žari rdeča pika, ki predstavlja njegovo strast do letenja. Henri Matisse, avtor slike, v svojih starejših letih zaradi bolezni ni mogel več slikati na tradicionalen način, a ga to ni ustavilo. Kljub bolezni je ustvarjal v tehniki, ki jo je zmogel. Tako je udejanjal svojo misel: »Vedno obstajajo rože za tiste, ki jih želijo videti.«

Sliko je umetnik oblikoval z izrezovanjem papirja – v tehniki kolaža.

Pri snovanju naših preteklih umetnin meseca smo se pogosto poslužili tehnike kolaža, da bi si olajšali gradnjo slike. Pri tokratni umetnini, ki pa je v samem izvirniku kolaž, pa smo se odločili vsaj del slike naslikati tradicionalno, torej s čopičem in barvo, kakor bi storil Matisse, če bi le zmogel.

Dijakinja Karolina je poslikala ozadje, Leja in Nikita sta naslikali podobo Ikarja. Pri zvezdah in rdečem krogu so dekleta posegla po barvnem papirju in celoto zaključila s temi kolažnimi dodatki. Oblike niso bile preveč zahtevne in tudi naš Ikar je že v začetku meseca poletel med zvezde.

Podoba Ikarja, obdana z žarečimi zvezdami in ognjem v srcu.

Na oddelku smo tudi letos že tradicionalno izdali koledar, na katerem so predstavljene umetnine meseca iztekajočega se leta in dve posebni izbranki. S klikom na spodnjo sliko ga lahko prelistate, prenesete ali natisnete.

Koledar Bolnišnične šole OŠ Ledina 2020

 

Želimo Vam zdravja ter pisanih odtenkov polno leto 2020. Ne pozabite, da »Vedno obstajajo rože za tiste, ki jih želijo videti.« (H. Matisse)

 

Tina Žvab
december 2019