2. april je rojstni dan Hansa Christiana Andersena, enega najbolj znanih pravljičarjev.
Mednarodna zveza za mladinsko književnost (IBBY) je ta dan proglasila za mednarodni dan knjig za otroke, da bi na praznični način opozorila, kako zelo pomembno je branje za otrokov razvoj, še posebej branje kakovostne mladinske literature. Za to so se odločili na mednarodnem kongresu IBBY v Ljubljani leta 1967. Od tedaj vsako leto druga nacionalna sekcija pripravi plakat in poslanico, ki jo prevedejo vse sekcije in ob tem tudi vsaka država pripravi različne bralnospodbujevalne dejavnosti in prireditve.

Rebeka, 3. razred

  1. aprila praznujemo dan Zemlje, ko se odvijajo dogodki za osveščanje o varovanju okolja na Zemlji. Praznovanje je bilo prvič organizirano 1970. leta in ga koordinira globalna mreža dneva Zemlje. Dogodek vsako leto praznujejo v več kot 192 državah.

Tina, 4. razred

  1. april pa je svetovni dan knjige in avtorskih pravic. To je dan, ko praznujemo pisatelji, ilustratorji, knjižničarji in vsi, ki imamo radi knjige. Posvečen je branju, založništvu in zaščiti avtorskih pravic ter intelektualne lastnine. Svetovni dan knjige je razglasil Unesco leta 1995. S tem datumom je opozoril, da je 23. april dan mnogih literarnih obletnic – na ta dan so se rodili ali umrli številni svetovno znani literarni ustvarjalci: Miguel de Cervantes, William Shakespeare, Inca Garcilaso de la Vega, Rupert Brooke, William Wordsworth, Maurice Druon in drugi.

Viri:

http://www.ibby.si/index.php/int-ibby/ibby-2-april/256-2-april-mednarodni-dan-knjig-za-otroke

https://sl.wikipedia.org/wiki/Dan_Zemlje

https://www.napovednik.com/dogodek480206_svetovni_dan_knjige_in_noc_knjige_2018

 

Andreja Čušin Gostiša
april 2018