Jesensko listje.

Jesensko listje.

V mesecu oktobru nas je jesen obdarila s številnimi toplimi dnevi in nam omogočila, da so lahko jesenske barve listopadnih dreves še bolj zažarele v svoji barvitosti in lepoti. Učenci so pri likovni umetnosti skušali nekaj te čarobnosti prenesti na papir. Iz ostankov darilnega papirja so v tehniki lepljenke ustvarjali jesenska drevesa.

Špela, 9. razred: Žareča jesen.

Karolina, 4. razred: Drevesa jeseni.

 

Jesenski sprehodi nas ne navdušujejo le z bogato paleto barv, ki se iz dneva v dan spreminjajo, pač pa tudi s šelestenjem listja, s pokanjem vej, s ptičjim petjem, z žuborenjem potoka in z vonjavami gozda. Nekaj naravnih materialov smo imeli tudi v učilnici, kjer so lahko učenci opazovali raznotere oblike in barve drevesnih listov ter raznovrstne plodove in semena. Iz plodov so na različne načine skušali izvabiti zvok. Votla koruzna stebla so uporabili kot palčke, z makovimi glavicami so potresavali, zvok žabjega oglašanja pa so ustvarili z drgnjenjem orehovih lupinic. Bučo smo spremenili v ropotuljo. Napolnili smo jo s sončničnimi semeni, jo nataknili na paličico, okrasili in z njo zaropotali.

Jesenski plodovi.

Buča ropotulja.

 

Učencem se je zdelo zanimivo tudi raziskovanje drevesnih plodov in semen. Razvrščali so jih po različnih kriterijih. Ugibali so, zakaj ima plod repinca kaveljčke, zakaj imajo nekateri plodovi padalca, in kako to, da nekatera semena lahko preživijo tudi tisoč let.

Razvrščanje plodov po barvi.

Semena potujejo na različne načine.

 

Družabnim igram in gledališkim predstavam smo več pozornosti namenili v tednu otroka.

Vzgojitelja Janja in Andrej sta nam v tednu otroka predstavila lutkovno igrico Debela repa. Po ogledu predstave so učenci dobili dogajalne karte, jih uredili v smiselno celoto in iz njih naredili vsak svojo knjižico.

Lutkovna igrica Debela repa.

Risanje naslovnice.

 
Družabne igre so učencem vedno všeč. Drugošolec pravi, da mu dajo energijo. Igra Na vse strani se svet gradi je namenjena druženju, medsebojnemu pogovoru in spoznavanju značilnosti poletja, jeseni, zime in pomladi. Vsebuje šestkotnike s slikami, z besedami in s povedmi, ki sodijo v različne letne čase. Učenci so poiskali tiste, ki sodijo v jesen. Ob tem pa so pripovedovali tudi o svojih izkušnjah in opažanjih.

Pouk ob družabnih igrah je zanimiv in prijeten.

 

Minca Gale
oktober 2017