Grad je utrjeno prebivališče fevdalnega gospoda na izbranem, naravno ali umetno zavarovanem položaju. Namenjen je predvsem individualni varnosti lastnika. Kastelologija je veda, ki se ukvarja s preučevanjem gradov. Pove nam, da so gradovi večinoma grajeni iz kamna, obdani pa z obzidjem in obrambnim jarkom.

grád –ú in –a m, mn. gradóvi (ȃ)

1.  v nekaterih deželah veliko utrjeno poslopje, graščakovo bivališče: grad je začel razpadati; okoli gradu je lep vrt; mogočen, utrjen grad; obzidje gradu/ekspr. njegova hiša je pravi grad bogata, razkošna stavba                      //ljubljanski grad/v ljudskih pesmih, v pravljicah: stoji tam beli grad; stekleni, začarani grad; pren.,pesn. takrat so se podrli njihovi sanjski gradovi

kastelologíja –e ž (ȋ) veda o gradovih: ukvarjati se s kastelologijo

Vir: http://sskj.si/

MedvedkiNovemberZala

Zala, 4. razred

MedvedkiNovemberJanLuis

Jan Luis, 4. razred

MedvedkiNovemberGasper

Gašper, 2. razred

Gradovi od nekdaj burijo domišljijo: bili so in ponekod so še dom kraljev in kraljic, cesarjev in cesaric, kraljičin, princev, vitezov, ponekod tudi strahov.

Na številnih gričih naše državice še dandanes stojijo mogočni pričevalci preteklih časov. Gradovi ali njihovi ostanki pripovedujejo romantične, zabavne in krute zgodbe o kraljih in kraljicah. Na ogled nam postavijo slikarsko, kiparsko in arhitekturno umetnost že davno minulih časov. In ker so mnogi izmed njih zgrajeni na vrhovih gričev, jih je vredno obiskati že zaradi lepega razgleda.

Učenci in dijaki, ki se zdravijo na našem oddelku, prihajajo z vseh koncev Slovenije. To je bilo odlično izhodišče za odkrivanje slovenskih gradov (ali njihovih ostankov). Presenečeni smo bili, koliko gradov je premoglo naše ozemlje in koliko jih je še dandanes ohranjenih. Ob priliki, ko vas zasrbijo pete in si zaželite  dogodivščin, pa le pot pod noge. Tudi v vaši bližini boste našli graščine, odete v starodavne skrivnosti.

MedvedkiNovemberDejan

Dejan, 4 leta

MedvedkiNovemberIvana

Ivana, 1. razred

Gradovi na Slovenskem:

http://www.gradovi.net/

http://www.slosi.info/01gradovi/02podrobnejse/uvodna.php

http://www.gradovi.jesenice.net/

http://kraji.eu/thematic_page/slovenija_gradovi/slovenija/slo

http://www.burger.si/SLOGradovi.html

http://www.slovenia.info/si/grad.htm?grad=0&lng=1

Ana Dobovičnik
november 2016